Първи Айляк бутик - 31 март 2013




























Идеята да се направи безплатен пазар в Пловдив се роди спонтанно, макар и дълго вдъхновявана от работата на социалните центрове в България, множеството организирани подобни базари в София, Велико Търново и Разград и успешното функциониране на групата За без пари във фейсбук, където хората разменят и подаряват постоянно всякакви вещи и услуги. В Клуб Мароко вече се бяха провеждали такива безплатни базари, но за произведения на изкуството, а и се организират безплатни уроци, затова беше най-подходящото място за първи опит и в Пловдив да се случи нещо положително, основано на принципите на взаимопомощ и сътрудничество между хората. Събитието премина с много усмивки, много открити съкровища, много положително настроение у хората, които като присъстващи за първи път на нещо подобно повече оставяха, отколкото взимаха. 


Ето и няколко интересни истории от събитието:
  • Младо семейство откри проходилка за детенцето си. Бяха толкова щастливи, мереха, разхождаха малчугана, до последно невярващи, че могат да си я вземат за без пари. Накрая си тръгнаха толкова щастливи и вдъхновени!
  • Една жена откри любимата книга на майка си, която преди много години по стечение на обстоятелствата била загубила. Разказваше как ще я сложи на видно място и си представяше радостта, която ще предизвика у майка си.
  • Една жена си намери ценни книги за билките и за плодолечението, които я открили в точния момент, когато се е обърнала към здравословното хранене и природосъобразния начин на живот.
Със сигурност е имало още много щастливи и окрилени хора, чиято история е останала нечута, ако сте от тях, споделете в коментарите си за съкровището, което сте открили :)

Първото издание на Айляк бутик в медиите:
Снимки от първото издание на пазара:
















Снимки: 
Детелина Иванова
Павлета Станева
Албена Ангелова
Силвия Ангелова